1 χταπόδι του ενός κιλού περίπου
200 γρ. Κοφτό μακαρονάκι
¼ φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί
300 γρ. Ψιλοκομμένες ντομάτες σε κονσέρβα
1 φύλλο δάφνης
1 ξυλάκι κανέλας
1 ξερό κλωνάρι θυμάρι
3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια
½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1 λίτρο νερό
αλάτι και πιπέρι
Τρόπος μαγειρέματος
1
Πλένουμε καλά το χταπόδι και αφαιρούμε το δόντι.
2
Το τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα σκεπασμένη, σε χαμηλή φωτιά για 20-25 λεπτά να μαλακώσει και να βγάλει τα υγρά του.
3
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το κρασί, το φύλλο δάφνης, την κανέλα και το θυμάρι.
4
Αφήνουμε την κατσαρόλα ανοικτή για να εξατμιστεί το αλκοόλ του κρασιού και να μείνει μόνο το άρωμά του.
5
Προσθέτουμε την ντομάτα και το νερό και νοστιμίζουμε με πιπέρι και αλάτι (αν χρειαστεί).
6
Αφήνουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας να πάρει μια βράση και το γυρίζουμε σε ταψί φούρνου ή γάστρα.
7
Κόβουμε το χταπόδι σε κομμάτια μέσα στο ταψί και προσθέτουμε τα ζυμαρικά, το φρέσκο κρεμμύδι και τον άνηθο.
8
Ψήνουμε το φαγητό για 25-30 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C. Σερβίρουμε ζεστό ή και κρύο.
tlife.gr